Home Boeken Boeken ER IS IETS MET DE LEHMANS: nieuwe MASSINI

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.ER IS IETS MET DE LEHMANS: nieuwe MASSINI Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
donderdag, 30 augustus 2018 10:14

er is iets met de Lehmans - boekDe naam Lehman is sinds 2008 onlosmakelijk verbonden met financiële malversatie. Maar lang voordat de financiële crisis begon, was Lehman gewoon de familienaam van drie boerenzonen uit Beieren die het wilden maken in Amerika. Er is iets met de Lehmans van Stefano Massini vertelt hun verhaal; anderhalve eeuw Amerikaanse geschiedenis en de weg naar de ondergang. Een wervelend geschreven en rijke familiegeschiedenis over macht en de aantrekkingskracht van geld.

Dit boek dat in Nederland op 11 september verschijnt, kreeg lovende recensies en won meerdere prijzen.

Halverwege de negentiende eeuw emigreren de drie zoons van een welgestelde Joodse koehandelaar uit Beieren naar Alabama in de Verenigde Staten. Henry, Emanuel en Mayer openen er een textielwinkel, die al snel een handel in katoen wordt. Ze hebben een feilloos gevoel voor zakendoen en breiden uit met investeringen in steenkool, olie, spoorwegen, koffie, tabak en later ook vliegtuigen, televisies en computers.

Stefano Massini volgt met zijn epos opeenvolgende generaties van de Joods-Duitse familie Lehman en de opgang van het kapitalisme. Het is het voorspel van de grootste crisis in onze tijd, waar de bank van de Lehmans een hoofdrol in zou hebben.

'Een magnifiek verhaal met een brandende thematiek. [...] Overtuigender dan een stapel essays.' Il Giornale

'Een buitengewoon en rijk verhaal.' La Stampa

Bekroond met de Premio Letterario Internazionale Mondello en de juryprijs Premio Campiello

Theaterhit in Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland (onder regie van Oscarwinnende regisseur Sam Mendes)

Lovende recensies in Engeland (o.a. vijf sterren in The Guardian en The Times)

De auteur

Stefano Massini (Italië, 1975) is essayist, toneelschrijver en columnist en hij verwierf wereldwijd bekendheid met zijn toneelstuk Lehman Trilogy, dat in Italië, Frankrijk en Duitsland op de planken werd gebracht. In de zomer van 2018 volgt ook de Britse première in het National Theatre, onder regie van Oscarwinnend regisseur Sam Mendes (o.a. American Beauty en twee James Bond-films).

Oorspronkelijke titel: Qualcosa sui Lehman

Vertaling: Els van der Pluijm

 

Verschijnt: 11 september 2018