Home Italiaanse beroepen

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.GELATO,GELATO,GELATO: de ijszusters Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
donderdag, 21 februari 2013 09:43

lucchesi ijszustersIJs maken zit de zussen Rita, Alina en Marina Lucchesi werkelijk in het bloed. Ze behoren tot de bekendste Italiaanse familie van ijsmakers in Eindhoven. Hun vader Iacopo kwam in 1929 uit Toscane naar Nederland en is er met vallen en opstaan in geslaagd een succesvolle onderneming op te bouwen: Firenze IJs.

Met veel emotie, humor en onvervalste Italiaanse vrolijkheid reconstrueren de zussen hun familiegeschiedenis van vier generaties Toscaanse Brabanders. Een film van Daniela Tasca.

Lees meer...
 
DE PRUIKENMAKER: van Snow White tot Lady Gaga Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
dinsdag, 05 juni 2012 08:37

snowwhiteIn juni 2012 ging de film Snow White and the Huntsman met Charlize Theron in Nederland in première. Enzo Anglieri maakte de prachtige pruiken hiervoor.

marieIn de top van dit bijzondere vak zijn veel Italianen te vinden: Rocchetti & Rocchetti bv. Deze internationaal bekende wigmasters- maken al generaties vanaf 1874 haarwerken voor de film, van Cleopatra tot Moulin Rouge ! Marie Antoinette's monumentale pruik met veren en vogels is van hun hand maar ook de futuristischen van Lady Gaga.

Lees meer...
 
DE LOMMERD ( Lombard) Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
zondag, 08 april 2012 20:00

bank-van-leningDe lommerd, daar ging je naar toe als je contant geld nodig had en dan bijvoorbeeld je sieraden als onderpand gaf. Als je dan weer beter bij kas was, ging je met het zg. pandbriefje je sieraden weer ophalen en betaalde je het geleende geld- met rente uiteraard - weer terug. Het waren de Lombarden die dit gebruik van onderpand introduceerden ! De lommerd is dus een verbasterd begrip en heette eigenlijk de Lombard !

Het belenen van onderpand bestaat nog steeds zoals bij de Stadsbank van Lening in Amsterdam. In de volksmond de lommerd dus.

Foto: Het poortje van de Bank van Lening aan Enge Lombardsteeg 4.

Lees meer...
 
DE SCHOORSTEENVEGER- LO SPAZZACAMINO Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
woensdag, 14 maart 2012 16:09

spazzacaminiAl eeuwen komen er Italianen naar Nederland. De schoorsteenvegers vormden met 40% de grootste groep. Schoorsteenvegers- spazzacamini- die naar Nederland kwamen, waren vooral jongens op de leeftijd van 13. Al jaren werkten ze als "levende bezems", vaak al vanaf hun vijfde voor hun 'padrone'. Het motto luidde immers: hoe magerder hoe beter. Ze moesten nl. in de schoorstenen kruipen om - met een zak over het hoofd- het roet er af te krabben. Om te bewijzen dat ze helemaal tot bovenaan waren gekomen, moesten ze hun hand bovenuit de schoorsteen steken.

Lees meer...
 
DE IJSCOMAN Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
maandag, 12 maart 2012 19:10

italiaanse beroepenWie herinnert hem niet, de ijscoman die langs reed met zijn witte karretje. Italiaans ijs, het was nog iets bijzonders in de vijftiger jaren.

De migratie van Italiaanse ijsverkopers kwam op gang in de dertiger jaren van de 19de eeuw. De eersten kwamen uit Belluno. Toen die succes kregen, werden veel Toscaanse beeldmakers, die al in Nederland waren, ook ijsverkopers omdat dit meer opbracht.  Ze verkochten hun ijs vanuit ijscokarretjes, dat was om de Nederlanders aan hun ijs te laten wennen. 

Lees meer...