Home Over ItaliAgenda

Nieuwsbrief

Regelmatig versturen wij een nieuwsbrief. Als u deze wilt ontvangen, vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.MIJN ITALIAANSE VOORVADER GIACOMO Afdrukken E-mail
Geschreven door Catharina Ravelli   
dinsdag, 13 maart 2012 16:22

spazzacaminoEeuwenlang verlieten Italianen hun geboorteland om voor kortere of langere tijd ergens anders de kost te verdienen. Zo ook mijn bet-overgrootvader Giacomo Ravelli. In 1843- hij was dertien jaar - liep hij samen met twee neven vanuit het doodarme Piemonte naar Nederland. Dat kan je je nu niet meer voorstellen maar toen gebeurde dat regelmatig. Toentertijd was je op je dertiende al volwassen en had je er al een jaar of zeven hard werken op zitten. Zoals velen uit de Piemonte was Giacomo schoorsteenveger - spazzocamino- en ging hij bij familie in Nederland werken. Hij trouwde met een Nederlandse en bleef zijn hele leven in Den Haag wonen.

Afscheid en terugkeer

albogno-capello daddioIn 2004 ging ik met mijn zusje op voorouderlijke zoektocht naar het geboortedorp van "onze" Giacomo. We troffen een piepklein bergdorp met nog maar 27 vaste bewoners en een cimitero vol.... Ravelli's. Klinkt macaber, maar wij sprongen een gat in de frisse berglucht!

Ook vonden we Il Capello dell'Addio : het kapelletje waar de moeders afscheid namen van hun zonen, die naar het verre buitenland vertrokken.

Stichting Ravelli

Albongo 1Kort daarna ontmoette ik in Nederland toevallig een aangetrouwde Ravelli. Die wist dat er een heuse Ravelli-stichting bestond en dat er een familiekroniek geschreven was! We wisten niet wat we hoorden!

Eén Ravelli heeft zelfs met zijn vrouw de tocht van Nederland naar de Piemonte, die vele van onze voorvaderen maakten, gelopen, ze deden er vier vakanties over. In 2006 zijn we met 80 nakomelingen- niet alleen Ravelli's maar allemaal met voorouders uit Valle Vigezzo- naar het voorouderlijk dorp afgereisd, We werden ontvangen door de burgemeester, de krant schreef over I Ritornati en de pastoor droeg een speciale mis op.

De Vigezzini-files

Diezelfde pastoor, die anders nooit zo'n zin had in al die vragen van die lastige Nederlanders, hebben we in de watten gelegd en toen zegde hij zijn medewerking toe. De volgende dag hadden we ze, de 11.000 kerk-aktes op 10 DVD's! De Vigezzini-files werden ze, met een dikke knipoog naar de X-files, gedoopt. Het waren de geboorte-, trouw -en sterfaktes van 1568-1900. In die tijd werd nl. aangifte daarvan gedaan bij de kerk, niet bij de gemeente zoals nu.

Stamboom van 5 eeuwen

Vier jaar was er voor nodig om deze 11.000 vanuit het handgeschreven Latijn te vertalen en in een genealogisch programma  te zetten. Een titanenklus die een stamboom tot 1525 van een héél dorp heeft opgeleverd ! En wat blijkt: alle Ravelli's in Nederland zijn familie van elkaar!

Een DVD met deze stamboom is weer teruggebracht naar het dorp van onze voorouders en daarmee is de cirkel weer rond.

 

Met dit verhaal heb ik duidelijk willen maken waar mijn interesse voor "all things Italian" vandaan komt. Ik schrijf er graag over. Veel leesplezier !

Meer weten over de Italiaanse schoorsteenveger? Klik hier voor hun verhaal.